Reactie en commentaar op Sollen met Soestdijk

De MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) ziet niets in het voorstel van Erfgoedvereniging Heemschut afscheid te nemen van het Landgoed Paleis Soestdijk. Aanhakend op het NRC Handelsblad-artikel ‘Sollen met Soestdijk’ ontkent een woordvoerder van de projectontwikkelaar in de Gooi en Eemlander van vandaag dat er sprake zou zijn van een impasse. Zeker, er doet zich enige vertraging voor, maar dat heeft van doen met het aanpassen van de woningbouwplannen en het verkennen van de omgeving. Voor het geval u mocht denken dat de MBEG het 165 ha. grote landgoed inclusief alle bouwwerken voor 1,7 miljoen euro heeft aangekocht voor het snelle geld, dan heeft u het mis. 

De krant stipt aan dat de projectontwikkelaar in de aanloopprocedure die leidde tot de verkoop van het landgoed via het MBEG-onderdeel Hylkema Erfgoed over voorkennis zou hebben beschikt. Daar wordt verder niet op ingegaan. Ook het feit dat de aan de MBEG gelieerde Mark de Kruijk, destijds directeur van de Westergasfabriek BV en tegenwoordig algemeen directeur van het vastgoedbedrijf, deel uitmaakte van het rondetafelgezelschap dat onder leiding van VVD-coryfee Sybilla Dekker de verkoopprocedure voorbereidde, blijft onbesproken in de krant. Voor het geval u het gemist heeft, leest u er onze reconstructie op na.

In een redactioneel commentaar gaat de NRC onder de kop ‘Restauratie van paleis Soestdijk via de markt is achteraf discutabel’  vandaag dieper in op het gesol met Paleis Soestdijk. Afgezien van de slotzin van het commentaar onderschrijft de BOP de opinie van de krant. Wat ons betreft is woningbouw op de binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen buitenplaats Soestdijk nicht im Frage…