Over een raadsvergadering, hoge bloeddruk, Bach en een gotspe

Een column op persoonlijke titel…

Afgelopen woensdag- en donderdagavond vonden de eerste twee van de in totaal zes raadsvergaderingen plaats over het Ontwerpbestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk. Woensdagavond was een afvaardiging van HBR-advocaten te gast. Dat kantoor heeft samen met het adviesbureau TwijnstraGudde het afgelopen jaar in de aanloop naar het ontwerpbestemmingsplan de raad  van advies gediend. Hun bevindingen zijn eind vorige maand gepubliceerd in een helder memo. Vanzelfsprekend hebben wij daar kennis van genomen. Enerzijds spreekt het memo boekdelen, anderzijds bevatte het voor onze fractie weinig nieuws. Vragen leefden er dan ook niet bij de BOP.
Zie: Reactie BOP op rapport HBR-advocaten

Gisteravond waren de heer en mevrouw Meyer-Bergmans en hun entourage te gast in een van de zalen van restaurant Groot Kievitsdal die tijdelijk dienst doet als raadszaal. Die bijeenkomst heb ik aan mij voorbij laten gaan. Net als het echtpaar Meijer-Bergmans ben ook ik een gewoon mens en er zijn momenten dat ik voorrang geef aan mijn gezondheid. In de afgelopen drie jaar heb ik mij meer dan genoeg verdiept in het dossier Paleis Soestdijk en op grond van mijn bevindingen verkeer ik in de vaste overtuiging dat het Landgoed Paleis Soestdijk niet in goede handen is bij deze projectontwikkelaar. Daarbij moet ik bekennen dat ik in de afgelopen jaren een zekere allergie heb opgebouwd voor het marketingverhaal dat de MeyerBergman Erfgoed Groep inzet om de raad ervan te overtuigen dat het landgoed en zijn natuur het beste af is met dat wat Made by Holland belooft. Vanochtend heb ik via de website van de gemeente Baarn de vergadering teruggeluisterd. Laat ik het zo zeggen: ‘Ik ben blij dat ik er gisteravond voor heb gekozen te luisteren naar de Hohe Messe van Bach’.

De gotspe van de avond laat zich misschien wel het beste samenvatten in de opmerking die de directeur Projectontwikkeling Paleis Soestdijk, Bart van den Berg, maakte aangaande het gebruik van een schuin tegenover de bedachte woonwijk in het Borrebos gelegen padvindersgebouwtje. De MBEG verordonneert dat verhuur van die locatie uitsluitend mag plaatsvinden voor educatieve doeleinden. Feesten en partijen zijn met het oog op het landgoed en de natuur én mogelijke overlast voor toekomstige bewoners van de te bouwen appartementen niet toegestaan. Gezien in het licht van het evenemententerrein dat de MBEG  elders op het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed voornemens is te vestigen een ongehoorde uitspraak. Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken.

 

Ter geruststelling van de fractievoorzItter van VoorBaarn (zie de quote hieronder) geef ik aan dat ik bij leven en welzijn voornemens ben er de volgende vier avonden wel bij te zijn. Zo kijk ik met belangstelling uit naar de inbreng van de vele insprekers die zich hebben aangemeld. Aanstaande 15 september wordt de raad in de gelegenheid gesteld met elkaar in debat te gaan over de toekomstplannen voor het Landgoed Paleis Soestdijk. Daar zal mijn inbreng zich vooral beperken tot het voorlezen van een verklaring.

Kees Koudstaal,
fractievoorzitter

Nota bene

In de nacht van vrijdag op zaterdag 4 september is de in bovenstaande column genoemde padvinderslocatie bij het Borrebos volledig in de as gelegd. Wat tragisch voor de scoutinggroep Merhula!