Vragen over illegale verkoop bier en wijn op de PARADE bij Paleis Soestdijk vallen niet in goede aarde…

De BOP-vragen over de verkoop van wijn en bier in het informatiecentrum tegenover Paleis Soestdijk vallen niet bij iedereen in goede aarde. Op Twitter vraagt de fractievoorzitter van VoorBaarn zich af of het nog flauwer kan, de BOP wordt een karikatuur van zichzelf genoemd en iemand kondigt aan volgend jaar niet op BOP te stemmen. Een veeg teken is ook dat de vragen niet zijn opgepakt door de pers. Al met al lijkt het erop dat de BOP verweten wordt spijkers op laag water te zoeken. 

Dat de BOP een tegenstander is van de nog steeds grootschalige paleisplannen van de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) is bekend. De opeenstapeling van nieuwbouw, te weten een woonwijk in het Borrebos, een hotel langs de rand van het Baarnse Bos en de komst van een auditorium in de paleistuin, verdraagt zich ons inziens niet met het karakter van het landgoed dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland. En dan zwijgen we nog over het grote aantal evenementen dat men er jaarlijks wil organiseren. 

Daarbij valt veel te zeggen over de wijze waarop de MBEG het paleis en zijn landgoed voor niet meer dan een fooi in bezit kreeg. Opvallend genoeg vonden we met ons onderzoek naar de dubieuze verkoopprocedure ook geen enkel gehoor bij de lokale pers. Aan landelijk belangstelling overigens geen gebrek. NRC Handelsblad wijdde een groot artikel aan de gewijzigde spelregels die het verkoopspel kenmerkten en Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) stelde Kamervragen over wijze waarop het Rijksvastgoedbedrijf Paleis Soestdijk heeft verkwanseld. Haar vragen zijn inmiddels mede namens premier Rutte  voorspelbaar beantwoord door staatsecretaris Knops (CDA). Hij was het die in 2017 de verkoopakte van het Landgoed Paleis Soestdijk namens de regering ondertekende. Een typisch geval van een slager die zijn eigen vlees keurt. Renske Leijten sluit dan ook een vervolg op haar Kamervragen niet uit.

Terug naar de vragen over de verkoop van wijn en bier in het informatiecentrum van de paleiseigenaar. De Alcoholwet verbiedt die verkoop en het is aan de Burgemeester handhavend op te treden. De BOP ziet geen enkele reden waarom de MBEG een andere behandeling zou moeten krijgen als elke andere winkelier die in zijn toko geen zwak-alcoholhoudende dranken mag aanbieden. Hoe flauw de fractievoorzitter die met zijn partij VoorBaarn in maart 2022 paars wil kleuren dat ook vindt.

Kees Koudstaal

 

 

Nota bene

  1. Daar dacht de leidsman van VoorBaarn het antwoord op de BOP-vragen al gevonden te hebben. Dat was echter buiten de waard gerekend…

    Baarnsche Courant 18 augustus 2021