Verder kijken dan je neus lang is….

Het bureau DTV consultants heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het gedrag van weggebruikers op de kruising Eemnesserweg – Nieuwstraat – Dalweg. De resultaten van dat onderzoek staan vermeld in een rapport van DTV d.d. 30 augustus 2018. Ter plaatse is door medewerkers van het bureau een schouw uitgevoerd. Ook is er gedurende een week een camera ingezet om de situatie in beeld te brengen. De camerabeelden zijn door videoanalisten beoordeeld op conflictsituaties en andere opvallende gebeurtenissen.

De bevoorrading van AH komt in het rapport twee maal aan de orde:

1. “Het bevoorraden van AH gebeurt in principe op eigen terrein, maar het idee leeft dat chauffeurs meestal niet de afgesproken manoeuvre volgen om op het terrein te komen. Volgens opgave van AH vindt de bevoorrading voornamelijk plaats tussen 11:00 – 12:00 uur in de ochtend en 18:00 – 19:30 uur in de avond.”

2. “De verwachting vooraf was dat vrachtwagens bij de bevoorrading van de supermarkt veelal een achteruitrijdende beweging zouden maken op het kruispuntvlak. Dit is niet de beoogde manier van bevoorraden. Daarom is bij het uitkijken van de beelden extra aandacht gegeven aan de manier van bevoorraden. Echter, geen enkele keer is geconstateerd dat er op de ongewenste manier bevoorraad is. Alle voertuigen draaiden vanaf de Dalweg richting het loadingdock. Dat betekent dat zij geen manoeuvre maakten op het kruispuntvlak.”

De volhouders van het tegendeel van deze bevindingen raad ik aan zelf op de uitkijk te gaan staan bij AH en de door hen veronderstelde misstanden vast te leggen op beeld. Die kunnen dan worden gedeeld met de BOA. Op zijn beurt kan die vervolgens AH erop wijzen dat het vrachtverkeer om het laad- en losplateau te bereiken overeenkomstig destijds gemaakte afspraken gebruik dient te maken van de aanrijroute via de Dalweg. Ze kunnen natuurlijk ook even verder kijken dan hun neus lang is en de rapportage van DTV consultants raadplegen. Dan weten ze waar ze het over hebben…

Kees Koudstaal