Politiek van alle dag, zo werkt het in Baarn…

Stel, je krijgt als college een motie van de raad voor je kiezen. De inhoud van die motie zint je niet. De wethouder weet zich inmiddels gesteund door een meerderheid binnen de coalitie (VVD & CDA). Die typeert het verzoek van de meerderheid van de raad als paniekvoetbal en de voorstanders als stumpers. Dan handel je als college volgens een beproefd concept: je nodigt een deskundige uit die de raad met droge ogen voorhoudt dat zorgen die geleid hebben tot de motie ongegrond(!) zijn.

Zo’n deskundige acteerde afgelopen dierendagavond in de Baarnse raadszaal. Hij gaf toelichting op het rapport van bureau R.I.E.T. dat onderzoek deed naar de gesteldheid van de bodem onder de drie kunstgrasvelden op Sportpark Ter Eem en het aan de Krabbelaan gelegen Cruyff Court. De betreffende onderzochte lagen lavasteen en zand kunnen worden aangemerkt als schoon, zo liet de deskundige weten. Hij benadrukte nog dat áls er al sprake zou zijn van milieuvervuiling het onderzochte lavasteen dat zou hebben moeten laten zien. Lavasteen is namelijk bij uitstek geschikt om stoffen als zink en PAK’s vast te houden en als die stoffen daar niet in meetbare substanties worden aangetroffen dan is er dus geen reden tot ongerustheid, aldus de deskundige. Op de vraag naar mogelijke verontreiniging van grond- en oppervlakte water onder en rondom de kunstgrasvelden verwijst de deskundige uit de losse pols naar een onderzoek elders dat dit niet heeft laten zien.

Voor de BOP was het verhaal van de deskundige vooral koren op de molen van het college en verre van overtuigend. Het strookt niet met de verontrustende informatie over de schadelijkheid van rubbergranulaat die gemakkelijk is te vinden  op het wereldwijde web. Het maakt dat wij vraagtekens zetten bij de conclusies van de R.I.E.T.-deskundige. Daarom blijven wij achter de door de raad aangenomen motie staan die vraagt om vervanging van het rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. Volgende week woensdagavond (11 oktober) zal blijken hoe sterk de ruggen zijn van de partijen die vóór de motie stemden: D66, PvdA, GL, CU/SGP en LTS. Wat de BOP betreft is dat geen vraag. Zoveel mag duidelijk zijn.


 

Zembla: Tot op de bodem

Autobandenafval: Poldercriminaliteit

Plastic in het milieu

D66 Prumerend: Rubbergranulaat-milieuvervuiling

Gezondheidenco: Zorgen om gif rubberkorrels houden aan

Zembla: Europa wil schonere rubberkorrels op kunstgras voetbalvelden

Den Haag FM: Microplastic in kunstgras op voetbalvelden slecht voor milieu: Gemeente grijpt in

Den Haag houdt zorgen over kunstgras met rubbergranulaat

AD: Europa wil schonere korrels in kunstgrasvelden