Plan van aanpak Paleis Soestdijk wringt met motie

Vorige week donderdag (17/10) presenteerde Made by Holland zijn plan van aanpak voor Paleis Soestdijk. De bijeenkomst vond plaats in de Oranjerie en ging gepaard met hapjes en drankjes, een toespraakje van mevrouw Maya Meijer, peptalk uit de mond van directeur Frans van der Avert en de presentatie van een promotiefilmpje (geluidsniveau in de Oranjerie +90dB) met voorproefjes van wat er straks staat te gebeuren in en nabij het paleis.

De toon tijdens de presentatie  laat zich het best omschrijven als positief. Made by Holland gaat ervan uit dat volgend jaar met de werkzaamheden kan worden gestart en dat het nieuwe Soestdijk eind 2023 feestelijk kan worden geopend. Wat de BOP betreft is dat nog maar de vraag. Immers, de raad liet middels een eerder dit jaar aangenomen motie weten dat woningen op het Alexanderkwartier slechts gebouwd mogen worden op basis van ‘rood voor rood’ en dat nieuwbouw op de Parade alleen mag plaatsvinden binnen de huidige versteende contouren.

Alhoewel er tijdens de presentatie niet over werd gesproken, lijkt Made by Holland vast te houden aan zijn voornemen om als kostendragers een kleine honderd woningen op en buiten het terrein van de voormalige marechausseekazerne te bouwen. De hotelvoorziening (120 kamers) op de Parade passeerde wel de revue tijdens de presentatie en is deels voorzien in nieuwbouw buiten de huidige versteende contouren. Een en ander is in strijd met de motie en ik vraag me af hoe Made by Holland dat in samenspraak met het college gaat proberen glad te strijken. Wij gaan er in elk geval van uit dat de raad blijft bij de eerder in de motie vastgelegde uitgangspunten. Alhoewel, in het politieke bedrijf weet je het maar nooit…

Kritiek uit de klankbordgroep

Ondertussen komt er vanuit de klankbordgroepen ook enig ongemak naar buiten. Van een aantal deelnemers vernamen wij al eerder kritische geluiden over de wijze waarop er binnen de klankbordgroepen wordt gewerkt, die onvrede wordt vandaag in een aan de gemeenteraad gerichte brief van een inmiddels ex-lid van een van de klankbordgroepen helder verwoord. brief_ex-lid klankbordgroep

Zoals bekend komen de plannen van Made by Holland in februari 2020 opnieuw aan de orde in de gemeenteraad. Dan zal de raad een besluit moeten nemen over het voorontwerp-bestemmingsplan waaraan momenteel druk wordt gewerkt. Als de raad voet bij stuk houdt en indien Made by Holland blijft bij de plannen voor de bouw van woningen en een hotel dan voorspel ik geen gelopen race voor de paleisplannen. En dan zwijg ik nog maar over de uitkomsten van de onderzoeken aangaande het verkeer/mobiliteit en de natuurbelangen.

Kees Koudstaal,
fractievoorzitter

De Gooi en Eemlander (24/10)

 

 

 

 

 

Ruimtelijke plannen Paleis Soestdijk terug naar de tekentafel