Ook de Kemphaantjes gaan plat…

Indachtig de in de Visie Wonen 2016 vastgelegde prioriteit te bouwen voor starters en jonge gezinnen is er nu een derde complex seniorenwoningen dat er binnenkort aan moet geloven. Dat in slechte staat verkerende woningen aan de Jan Steenlaan plaats moesten maken voor nieuwbouw, daar was geen ontkomen aan. Voor het aan de Troelstralaan gelegen tweede complex van 24 woningen geldt een ander verhaal. De daar in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwde woningen zouden na een renovatie uitstekend dienst kunnen blijven doen als betaalbare huizen in het groen voor ouderen. Hoe het gaat afgelopen met de Troelstraatjes is inmiddels duidelijk. Na de onrust die vorig jaar ontstond bij veel bewoners toen Eemland Wonen zijn sloopplannen presenteerde sprak de raad zich afgelopen januari daar tegen uit. Niet omdat men tegen sloop was, maar vanwege de gebrekkige communicatie rond die plannen. In de afgelopen maanden heeft Eemland Wonen niet stil gezeten. Bewoners van de Troelstraatjes werden benaderd en erop gewezen dat het beter was te verhuizen, want aan sloop van de woningen viel niet te ontkomen… Diverse oudere bewoners voelden zich onder druk gezet, wilden niet verhuizen, maar kozen daar uiteindelijk wel voor bang als ze waren voor de onzekere toekomst. Het mag duidelijk zijn dat BOP de daar in gang gezette ontwikkeling betreurt.Nu moet er opnieuw afscheid genomen worden van 24 seniorenwoningen. Het betreft het op de Oosterhei gelegen complex dat bekend staat onder de naam Kemphaantjes. Daar is al jaren geleden door Eemland Wonen een sterfhuisconstructie in gang is gezet. Feitelijk is hier sprake van precies hetzelfde verhaal als bij de Troelstraatjes, zij het dat deze woningen in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn gebouwd. De woningen beschikken over een huis- en slaapkamer, een niet te kleine keuken, een doucheruimte, toilet, een inpandig schuurtje en een zolder die bereikt kan worden middels een vlizotrap. Zeker, het zijn geen grote woningen, maar veel van de oudere bewoners voelen zich er uitstekend thuis. De BOP heeft gesproken met een aantal van die oudere bewoners. Ons werd te verstaan gegeven dat men het totaal oneens was met de sloopplannen en zeker niets ziet in een verhuizing. “Waarom moeten onze huizen gesloopt worden? Wij wonen er met veel plezier. De laatste jaren heeft Eemland Wonen het onderhoud totaal verwaarloosd, maar desondanks staan de huisjes er nog prima bij. Dat anderen de huizen te klein vinden en niet meer van deze tijd mag zo zijn, maar wij wonen hier al jaren in volle tevredenheid. Als onze huizen worden aangepakt en beter worden geïsoleerd kunnen ze nog jaren mee. Als wij er straks niet meer zijn zullen er genoeg ouderen zijn die er maar wat graag willen wonen!”

Het staat vast dat de huidige (doelgroep)bewoners van het seniorencomplex hun langste tijd in de Kemphaantjes hebben gehad. Door Eemland Wonen zijn ze inmiddels geïnformeerd over de plannen, zijn er een fikse verhuispremie en begeleiding in het vooruitzicht gesteld.


Inloopavond Eemland Wonen Oosterkwartier


Op de locatie waar nu nog ruim in het groen de 24 seniorenwoningen staan, verrijzen straks drie woongebouwen in vier bouwlagen met elk 14 woonappartementen. De plannen zijn op 6 november 2017 gepresenteerd tijdens een drukbezochte inloopavond in het speeltuingebouw Oosterkwartier.

Als straks de raad akkoord gaat met het wijzigen van een bestemmingsplan dat de nieuwbouw mogelijk moet maken, gaat er opnieuw een karakteristiek groepje sociale sector woningen, ooit bedoeld voor ouderen, verloren. Dat heet in Baarn vooruitgangsdenken…

Kees Koudstaal
fractievoorzitter
(9 november 2017)

 

Handtekeningenlijst bewoners en omwonenden

Handen af van de Troelstraatjes…

Plan sloop seniorencomplex rijp voor de prullenbak

De sloophamer blijft voor de Troelstraatjes op de loer liggen